Премиерът на Словакия Роберт Фицо се появи в петък вечерта за първи път на обществено място след покушението срещу него, съобщи Ройтерс.

На 15 май при опит за покушение срещу него словашкият министър-председател беше прострелян с четири куршума от близко разстояние, докато поздравяваше поддръжници на правителствена среща в град Хандлова.

59-годишният Роберт Фицо беше улучен в корема и беше откаран в болница в Банска Бистрица в тежко състояние. Лекарите обаче успяха да се преборят за живота му.

В петък той говори на церемония по повод празника на светите братя Кирил и Методий, който е официален в Словакия.

 

След нападението срещу Фицо предполагаемият извършител, идентифициран от словашките медии като 71-годишния поет Юрай Цинтула, беше обвинен в опит за предумишлено убийство и задържан под стража.

Случаят обаче е прекатегоризиран, обави говорителка на прокуратурата - престъплението вече ще се разглежда като атака по терористични подбуди.

По време на церемонията, на която присъстваше, Фицо заяви, че би придружил унгарския премиер Виктор Орбан по време на визитата му в Москва, ако здравето му беше позволило.

„Ако здравето ми беше позволило, щях с голямо удоволствие да се присъединя към него", каза Фицо, визирайки породилата полемика визита на Орбан в Русия.