Бившият украински президент Виктор Янукович и експремиерът на страната Микола Азаров бяха изключени от редиците на „Партията на регионите” по време на нейния конгрес, съобщи Обозреватель, като цитира депутата Нестор Шуфрич”.

„Аз заявих, че не е нужно да изключваме Азаров, но за съжаление Никола Янович също беше изключен от партията. Смятам, че ние сме не по-малко отговорни от него за случилото се”, посочи Янович и допълни, че все пак за раздялата с бившия партиен лидер са гласували по-малко делегати, отколкото когато на същия вот е било подложено изключването на Янукович.

От политическата сила си тръгват още бившият шеф на централната банка Сергей Арбузов, ексфинансовият министър Александр Клименко, колегата му с ресор „Енергетика” Едуард Стравицки и ред други високопоставени чиновници от времето на Янукович.

Шуфрич допълни, че на конгреса ще бъде променена и цялостната организация на „Партията на регионите”.

Въпреки твърде скромните шансове на политическата сила за нов президентски мандат, тя издигна своята кандидатура за предсрочния вот – бившият губернатор на Харковска област Михаил Добкин.

Той беше подкрепен от 315 делегати и остави далеч зад себе си Сергей Тигипко, Юри Бойко и Олег Царев. Те събраха общо 44 гласа.