Парламентът на Черна гора се саморазпусна с цел провеждане на предсрочни избори и по-бързо формиране на ново правителство. Неговата работа ще бъде напълно ориентирана към провеждането на преговори за встъпване в ЕС, обявиха депутатите на последното си заседание.

Поредните парламентарни избори в страната трябваше да се проведат в края на март 2013 г. Инициативата „да се съкрати мандатът” на новия състав на Народното събрание, за да може новото да има пълен четиригодишен мандат за подготовка за стъпването в ЕС, беше предложена от Демократическата партия на социалистите.

Решението за новата дата на изборите ще бъде взето от президента на страната Филип Вуянович след консултации с партиите. За един от най-вероятните срокове за провеждане на вота се спряга краят на октомври.

Управляващата Демократична партия на социалистите, която е на власт повече от две десетилетия и доведе страната до независимост през 2006 г., се очаква да спечели отново изборите. Тя издейства миналия месец започването на преговори за членството на Черна гора в ЕС.