Парламентът на Тунис одобри тази нощ новата конституция повече от 3 години след революцията, която даде началото на Арабската пролет, съобщи АФП. Новият основен закон на страната бе приет с огромно мнозинство от 200 гласа, 12 депутати гласуваха против и четирима се въздържаха по време на сесията, предавана на живо по телевизията.

Приемането на новата конституция се забави заради разногласия между ислямистите и опозиционните партии за ролята на исляма в една от най-светските арабски държави. Нейната подготовка отне 2 години. Тя отрежда по-ограничено място на исляма в държавата, без обаче да постановява, че Тунис е светска страна. Новият текст гарантира свободата на вероизповеданията и съвестта, макар че задължава президентът на Тунис да е мюсюлманин.

„Тази конституция, без да е идеална, е плод на консенсус, обяви председателят на парламента Мустафа бен Джаафар. Днес ние имахме нова среща с историята, за да изградим демократична държава, основана на човешките права и равенството”, допълни той.

Документът гарантира основните свободи и равенството между половете. Той е смятан от наблюдателите за една от най-прогресивните конституции в арабския свят.