Парламентът на Косово одобри създаването на армия от 5000 души. Това стана седмица, след като сръбският премиер намекна, че такава стъпка може да провокира военна интервенция от страна на Белград, съобщи Ройтерс. 

Решението идва 20 години след като косовските албанци се надигнаха срещу сръбското управление и едно десетилетие след като Косово обяви независимост от Сърбия. Стъпката беше наречена "историческа" от САЩ, но НАТО я разкритикува като контрапродуктивна в усилията да бъде намалено напрежението между Косово и Сърбия.

Законодателството за трансформиране в армия на леко въоръжените сили за сигурност на Косово, създадени предимно за реагиране при кризи, гражданска защита и отстраняване на останали муниции от конфликта през деветдесетте години, бе одобрено от 105 депутати в 120-местния парламент. 11 депутати от сръбското малцинство бойкотираха вота.

На стъпката се противопостави и Сърбия, която отказва да признае независимостта на бившата си провинция и предупреди, че една национална армия на Косово може да дестабилизира Западните Балкани. 

Сръбските политици имат безпокойства, че една такава армия може да бъде използвана за прогонване на сърбите, останали в Косово - обвинение, което бе отхвърлено от косовските албански лидери, разчитащи на подкрепата на ЕС и САЩ за развитието на тази малка балканска страна. 

Сръбският президент Александър Вучич ще инспектира войски по косовската граница през следващите три дни, заяви неговият кабинет вчера. 

Водените от НАТО мироопазващи сили в Косово имат около 4000 войници в страната. Балкански анализатори обаче са на мнение, че каквато и да е акция на сръбската армия с численост 28 000 войници срещу Косово е малко вероятна с оглед на аспирациите на Белград да се присъедини към ЕС.

С приемането на новото законодателство Косово ще създаде министерство на отбраната, а бъдещата армия ще се състои от 5000 активни войници и 3000 резервисти. Служители в правителството в Прищина заявиха, че процесът по създаването на армията ще продължи поне десет години.

(БТА)