Членовете на парламента на Иран дадоха почти пълната си подкрепа на последните инициативи на новия президент Хасан Роухани, насочени към излизането на ислямската република от дипломатическа изолация, съобщава агенция „Ройтерс”.

Роухани е докладвал пред депутатите за пътуването си до Ню Йорк за Общото събрание на ООН.

Двеста и тридесет от 290-те членове на Маджлиса са подписали декларация, в която дават подкрепа за инициативите на президента, насочени към „създаването на имидж на силен и миролюбив Иран, който търси решение на регионалните и международните проблеми посредством диалога и взаимодействието”.

Иранският парламент, в мнозинството си консервативен, е доминиран от фракции, лоялни на върховния водач на ислямската революция аятолах Али Хаменей.

Позицията заета от Маджлиса свидетелства допълнително, че Роухани се ползва с подкрепата на иранското ръководство, коментират наблюдатели.

Преди дни по въпроса се изказа и главнокомандващият елитните Стражи на революцията на Иран, който настоя, че президентът Роухани не е трябвало да приема историческия телефонен разговор с американския си колега, преди да получи допълнителни гаранции от САЩ.