Парламентът на Бразилия възнамерява да започне разследване върху разходите за организирането на Световното първенство по футбол през 2014 г., които се превърнаха в повод за масово недоволство миналия месец, съобщава агенция „Ройтерс”.

Депутатите, инициирали разследването, са събрали необходимите подписи за съставянето на смесена парламентарна комисия от двете камари на конгреса на Бразилия.

Комисията ще има за задача да преразгледа инвестираните суми за изграждането и оборудването на стадионите, както и обвиненията в корупция.

Подписите трябва преди това да бъдат удостоверени, след което трябва ад се проведе общо заседание на двете камари, за да потвърдят петицията, което едва ли ще се случи преди началото на август.

В оставащото дотогава време, правителството ще се опита да убеди депутатите, подписали петицията, да се откажат от нея, коментира „Ройтерс”.

През юни стотици хиляди бразилци излязоха по улиците на големите градове на страната, за да протестират срещу намаляващата покупателна способност и да настояват за по-добри обществени услуги.

Стойността на организацията на Световното първенство по футбол също беше сред темите, разгневили бразилските граждани, припомнят наблюдатели.