Баровете в Париж и предградията му ще бъдат затворени от утре до 19 октомври заради увеличаването на случаите на заразени с коронавируса, съобщи началникът на полицията във френската столица Дидие Лалмо.

"Епидемията се разраства прекалено бързо, трябва да я спрем сега преди здравната ни система да бъде изправена на предела на възможностите си", каза днес полицейският началник, цитиран от ДПА и БТА.

Ресторантите ще могат да останат отворени при условие на засилени санитарни мерки, но студентските и семейните тържества в обществени заведения ще бъдат забранени.

Директорът на районната здравна служба Орелиан Русо казва, че болниците в столицата изпитват недостиг на персонал, 36 процента от леглата в интензивните отделения в момента са запълнени от пациенти с COVID-19, а редица болници са принудени да отложат някои неспешни операции.

Снимка: БГНЕС / EPA

В Париж ще продължи да действа забрана за провеждането на събития с участието на повече от 1000 души. Освен това се въвежда ново правило, според което на улиците и площадите не могат да се събират заедно повече от 10 души.

Ще бъдат затворени спортните клубове и фитнес залите, басейните ще работят само за ученици. Ще останат отворени стадионите и игрищата под открито небе, но за стадионите освен ограничението от 1000 зрители се въвежда и забрана за запълване на повече от 50% от капацитета им.

Снимка: БГНЕС / EPA

Във френските градове с цел да се избегне вечерното събиране на граждани след 22, 00 ч. е забранена продажбата на алкохол, а също пускането на силна музика. Забраняват се сватбените тържества и игралните зали, забранява се организирането на панаири и изложби. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!