Франция ще изпрати на Украйна през следващите седмици десетки бронирани автомобили и леки танкове, включително бронирани бойни машини AMX-10RCs, а Великобритания стотици нови бойни дронове с обсег над 200 километра, предаде агенция Ройтерс.

През деня Володимир Зеленски проведе среща с президента на Франция Еманюел Макрон, а по-късно ще се срещне и с британския премиер Риши Сунак.

След работна вечеря на Зеленски и Макрон, продължила повече от три часа, Елисейският дворец съобщи, че Франция също така съсредоточава усилия в подкрепа на способностите на Украйна за въздушна отбрана.

Президентът на Украйна пристигна снощи на изненадващо посещение в Париж, след като през уикенда посети ключови европейски съюзници, за да събере военна и финансова подкрепа преди очакваната голяма контраофанзива срещу руските сили.

Макрон увери Зеленски, че Париж ще продължи да осигурява политическа, финансова, хуманитарна и военна подкрепа на Украйна, колкото е необходимо, според изявление след срещата, цитирано от Ройтерс.

Източник от френското президентство заяви пред журналисти, че на Украйна може да бъдат осигурени още модерни системи за отбрана.

„В момента не става дума за изпращане на изтребителина Киев, както бе поискано“, заяви източникът.

Френските бойни машини AMX-10RCs могат да развиват високи скорости и са маневрени, което им позволява да се движат бързо на бойното поле и да променят позициите си. Украинският министър на отбраната Олексий Резников ги нарича „снайпери на бързи колела“.

Франция е обещала още на Зеленски обучение на войници и друга помощ, допълва АП.

Париж си е поставил за цел да обучи тази година около 2000 украински войници на своя територия и близо 4000 други в Полша в рамките на по-широка европейска инициатива, съобщиха от офиса на Макрон.

„По време на срещата между Зеленски и Сунак, премиерът ще потвърди по-нататъшните доставки на стотици ракети за противовъздушна отбрана и на стотици безпилотни бойни дронове с обсег над 200 км. Те ще бъдат доставени в близките месеци, докато Украйна се подготвя да засили съпротивата си срещу руската инвазия", се казва в изявление на пресслужбата на "Даунинг стрийт".