Размяна на остри реплики между Париж и Пекин за справянето с кризата около коронавируса.

Френският президент постави под съмнение информацията от Китай, точно в момент, когато броят на починалите в Ухан беше коригиран и увеличен с 50 процента.

Еманюел Макрон избра финансовия всекидневник „Файненшъл таймс“, за да каже :Хайде да не сме наивни, има неща, за които не знаем! Коментарите тук са, че всяка дума има своята тежест в деликатен момент. Китай рискува имиджа си, а Франция е зависима от Китай в момент на санитарна криза.

„Файненшъл таймс“ пита дали авторитарните режими не се справят по-добре с кризата. Еманюел Макрон отговоря, че е невъзможно сравнение между Франция, Германия и Италия от една страна, и Китай и Русия от друга - заради прозрачността на информацията.

 

„Като се имат предвид тези различия, нека не бъдем наивни и да казваме, че управлението на кризата в Китай е било много по-добро. Не знаем. И очевидно има неща, които са се случили, но ние не ги знаем“, заявява Макрон.

Така Париж застана до Вашингтон и Лондон, които вече изразиха съмнения за това как Китай се е справил с епидемията и откъде е тръгнала заразата.

„Имаше забавени данни, пропуснати данни и сгрешени данни, но не е имало прикриване и ние няма да допуснем прикриване“, каза Джао Лидзян, говорител на китайското външно министерство.

На фона на размяната на реплики между Париж и Пекин, СЗО поздрави тази сутрин френския президент Макрон за лидерската му роля в международния отговор на кризата.

Кризата обаче не трябва да става и дипломатическа, защото точно сега Франция, както и много други страни, зависят от маските, които произвежда Китай, но и от лекарствата, които произвежда отново Китай.