Модернизацията от НАТО на летища в Източна Европа ще позволи на алианса в случай на възникване на военен конфликт да съкрати двойно "времето на долитане" на неговите самолети и ракети, които ще могат да унищожат важни обекти на територията практически на цялата европейска част на Русия.

Това заяви началникът на Главното оперативно управление на руския Генщаб Андрей Картаполов, цитиран от ТАСС.

"Предполагаме, че именно с тази цел от 2008 година се привеждат в съответствие със стандартите на НАТО редица военни обекти на територията на балтийските страни, Полша, Румъния и България", заяви генералът. Сред изредените от нея обекти е авиобаза Граф Игнатиево.

На прицел

"В рамките на двустранното сътрудничество САЩ планират значително да укрепят военния потенциал на своите източноевропейски съюзници, като снабдят въоръжените им сили с най-модерни образци оръжия, в това число авиационни крилати ракети с голям обсег тип JASSM-ER. Това ще позволи на тактическата авиация на НАТО да поразява обекти в дълбочина на руска територия на разстояние до 1 300 км без влизане в зоната на нашите средства за ПВО", каза генералът.

По-рано днес началникът на Генщаба Валерий Герасимов предупреди за опасността от разполагане на комплексите за ПРО Aegis Ashore в Румъния и Полша.

Имайки предвид, че американските кораби се оборудват с аналогични установки Aegis, подчерта генералът, "в зоната на поражение на крилатите ракети с наземно и морско базиране попада цялата европейска част на Руската федерация".

„САЩ в момента поддържат в Източна Европа постоянно ротационно присъствие на над 1 500 военни от сухопътните сили и морската пехота, около 300 единици бронетехника и до 30 бойни самолета”, заяви Картаполов. Той напомни, че в Черно море практически постоянно се намират американски кораби, способни да носят противоракети и крилати ракети "Томахок", както и бойни кораби на нечерноморски страни от алианса.

По думите му НАТО е засилил и интензивността на своето разузнаване.

Политически коментар

Вашингтон гледа на Русия като на източник на евтини суровини, над които би било желателно да установи американски контрол, заяви генерал-лейтенант Картаполов.

"За реализацията на тези планове Вашингтон в течение на десетилетия води и продължава да води политика, насочена към всестранно отслабване на Русия и понижаване на нейното влияние както в постсъветското пространство, така и на международно равнище", добави той.

Според него ключов елемент от тази политика е създаването на своеобразен „санитарен кордон” между Западна Европа и Русия.

Генералът заяви, че по инициатива на Вашингтон през 1999 г. – 2004 г. в НАТО са влезли страни, които не са били готови за алианса, но политическите им ръководства са имали „откровено антируски възгледи”.

Според него "аналогичен сценарий се реализира от САЩ и по отношение на Грузия и Молдова".