Папа Франциск се извини по време на посещение в Боливия за греховете и „престъпленията”, извършени от Католическата църква срещу коренното население по време на завладяването на американския континент през колониалната епоха, предаде Асошиейтед прес.

Първият латиноамерикански папа в историята „смирено помоли” за прошка по време на среща в Боливия с групи от коренното население и други активисти и в присъствието на първия боливийски президент от индиански произход Ево Моралес.

Франциск отбеляза, че лидерите на латиноамериканската църква в миналото са признавали „тежките грехове, извършени срещу местните хора в Америка в името на Бог”.

Йоан Павел Втори от своя страна се извини на коренното население на Америка за „болката и страданията”, причинени през 500-те години на църковно присъствие на континента, по време на посещение през 1992 г. в Доминиканската република.

Папа Франциск обаче отиде по-далече. „Смирено моля за прошка не само за престъпленията на самата църквата, а и за престъпленията, извършени срещу местните хора по време на завладяването на Америка”, заяви той на фона на бурни аплодисменти и радостни възгласи сред тълпата.