Папа Франциск отново прояви жест на внимание към бедните и нуждаещите се – Ватиканът организира групово посещение на цирк за близо 1000 бездомни, бежанци и условно освободени затворници.

Те бяха откарани с автобуси до арената в околностите на Рим, за да гледат номер с хвърляне на ножове и танцуващи под музикален съпровод бели коне.

Въпреки че папа Франциск не присъстваше, представлението беше открито с песен, написана в негова чест от бездомен испански певец.

На разположение имаше лекари, готови да дадат медицинска консултация на всеки, който поиска.

През март папа Франциск изненадващо се присъедини към група бездомници, за които бе организирано частно посещение на Сикстинската капела. А на една от общите си аудиенции миналата година Светият отец каза за цирковите артисти, че те „създават красота, а това е добре за душата”.

Ходенето на цирк беше организирано от папската благотворителна служба, която осигури и душове за бездомниците на площад „Св. Петър” и им предложи подстригване и бръснене.

През април миналата година папата посети римски затвор, където изми и целуна краката на 12 затворници, и заяви, че иска да бъде слуга на най-нуждаещите се.