Новоизбраният папа Франциск засега отказва да се настани в полагащите му се папски покои в Апостолическия дворец, а ще продължи засега да обитава т. нар. резиденция за гости Каса Санта Марта, предадоха световните агенции.

Бившият архиепископ на Буенос Айрес Хорхе Берголие смятал папския палат за твърде лъскав. По думите на говорителя на Ватикана Федерико Ломбарди светият отец не искал да се отделя от останалите свещенослужители. Все пак той се бил преместил от скромната стая, която обитавал по време на конклава, в малко по-просторен апартамент, където да може да приема посетители.

Каса Санта Марта беше построена през 1996 г. специално за кардиналите, които участват в избора на нов понтифик. Папските покои, извисяващи се над площад Св. Петър, първо са били обитавани от папа Св. Пий Х през 1903 г. Резиденцията е била напълно обновена по времето на папа Павел VI през 1964 г. и е претърпявала козметични ремонти при неговите наследници.

Папа Франциск е първият глава на Римо-католическата църква от над столетие, който отказва да се нанесе в папските покои. Междувременно улица в аржентинския гр. Ла Плата, която води към градската катедрала, беше прекръстена на "Папа Франциск" в чест на светия отец.