Папа Франциск сложи началото на нова ера в католическата църква. За 6 години на престола, с личен пример, Светият Отец успя да реформира образа на духовния водач.

На 13 март 2013 г. папа Франциск пое католическата църква в смутни времена на обезверение и скандали.

„Най-големите предизвикателства пред църквата са да се справи с усещането за несправедливост, потисничество и да се бори с крайната бедност. Папа Франциск познава тези проблеми и как да се справи с тях”, каза Драго Пилсел, ученик на Хорхе Берголио (папа Франциск).

Папата открито споделя страховете си от лицемерните католици, от модерните технологии, които изолират хората и от липсата на стойностни примери за подражание на младите.

„Трябва да се освободим от клопката на меркантилното и егоизма, от това постоянно да искаме повече, но никога да не бъдем задоволени; със сърца, затворени към хората в нужда”, заявява папа Франциск. 

Исус е бил мигрант, всички сме мигранти, казва Франциск, като призовава света да не обръща гръб на бежанците.

„Пазете се от културата на стените в сърцето, в ума и около нас. Който строи стени, накрая остава затворник в тях”, допълва папата.

Безспорно най-тежкият удар по имиджа на католическата църква са педофилските скандали. На историческа конференция за Превенция на сексуалното насилие, папата се ангажира да върне доверието в църквата, като сложи край на посегателствата над малолетни.

„Вслушахме се във воплите на жертвите, молихме се и поискахме от Бог и от насилваните прошка. Приемаме своите отговорности, наш дълг е да търсим справедливост, да търсим истината и радикално да отхвърлим всякаква форма на насилие в църквата”, допълва папа Франциск.

Франциск стана първият папа, посетил Арабския полуостров – визита, определяна като историческа стъпка в диалога между християни и мюсюлмани.

„Заедно, братя, от общото човешко семейство, по волята на Бог, нека да се противопоставим на логиката на въоръжената сила срещу монетаризирането на отношенията и издигането на прегради”, съветва папата.

Папа Франциск си навлече гнева на консервативните католици, като отказа на поклоници да му целуват ръцете.

След това отново възроди имиджа на църквата с целувка – за помирение към лидерите на Южен Судан.