Папа Франциск посрещна във Ватикана оттеглящия се германски канцлер Ангела Меркел. Тя е на прощална визита в Рим, включваща разговори с италианския премиер Марио Драги, предаде ДПА.

Меркел и съпругът ѝ Йоахим Зауер пристигнаха тази сутрин в Апостолическия дворец, където имаха частна аудиенция при папата.

Срещата в библиотеката на Апостолическия дворец е продължила около 45 минути, предаде ТАСС. Светият отец е подарил на Меркел бронзова миниатюра на "Светите врати" на базиликата "Свети Петър", а Меркел му е поднесла книга за Микеланджело.

Снимка: EPA

Това е петата частна среща на Меркел, дъщеря на протестантски пастор и теолог, с папа Франциск, който е известен с високото си мнение за германския лидер.

Германският канцлер обсъди с папата изменението на климата и сексуалните посегателства срещу деца от духовници.

"Имахме важни дискусии за злоупотребите с деца. С посещението си исках да подчертая, че смятаме, че истината трябва да излезе наяве и темата трябва да бъде разгледана", заяви Ангела Меркел.

По-рано тя посети мястото на новия институт в рамките на ватиканския университет "Грегориана", посветен на защитата на децата, и се срещна с Ханс Цолнер, водещ експерт на Ватикана по мерките за защита на малолетните.

По-късно през деня се очаква Меркел да разговаря и с премиера на Италия, както и да произнесе реч на конференция за мир в Колизеума.