Папа Франциск е добре след операцията на дебелото черво, съобщи Светият престол, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни заяви, че папата е "реагирал добре" на операцията, извършена под обща анестезия, но не каза колко дълго ще остане в римската болница "Джемели". Папата бе приет в болницата вчера следобед. 

Франциск бе опериран от дивертикулоза на дебелото черво - състояние, при което се формират торбовидни разширения в стената на дебелото черво и то се стеснява. Операцията бе извършена от 10-членен медицински екип.

Папата изглеждаше в добро здраве по-рано вчера, когато направи обръщение пред хиляди хора на пл. "Свети Петър" и обяви, че ще посети Словакия и Унгария през септември.

Очаква се папа Франциск да остане още около седем дни в болница, за да няма усложнения, съобщи още говорителят на Ватикана. Франциск е настанен в специална стая на десетия етаж, която болничната управа пази само за папи. В нея няколко пъти по различни медицински причини е лежал и папа Йоан Павел Втори.

Франциск страда понякога от задух, тъй като на млади години част от белите му дробове е била премахната след заболяване в родната му Аржентина. Той страда и от ишиас, което го принуди да пропусне няколко прояви в началото на годината и му причинява понякога проблеми с ходенето.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!