В коледното си послание "Към града и към Света" папа Франциск обърна внимание на тлеещите конфликти, които вземат множество жертви по света.

„Продължаваме да сме свидетели на конфликти, кризи и разногласия. Те изглежда никога не свършват, досега даже трудно ги забелязваме. Толкова сме свикнали с тях, че подминаваме огромни трагедии. Рискуваме да не чуем вика на болката и страданието на толкова много наши братя и сестри“, каза папа Франциск.

Франциск призова към "диалог", "за да не бъдат оставени да се разпространят метастазите на един гангренозен конфликт" в Украйна, където напрежението с проруските сепаратисти вдъхва опасения от военна ескалация.

Папата, който е аржентинец, обстойно се спря на бушуващите по Земята конфликти, включително тези в Афганистан, Ирак, Мианма, Етиопия, Судан и Сахел. На днешната вече втора Коледа от появата на COVID-19 той обрисува също така икономическите и социалните последици от здравната криза.

"Все още виждаме много конфликти, кризи и противоречия, които сякаш никога няма да свършат, и ние почти не ги забелязваме вече - толкова сме свикнали с тях, че има риск да не чуем изпълнения с болка и безнадеждност вик на тъй много наши братя и сестри", предупреди Франциск.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!