Папа Франциск се възползва от новогодишното си послание днес, за да призове за край на насилието срещу жените и заяви, че то обижда Бог, предаде Ройтерс.

Светият отец структурира проповедта си около темите за майчинството и жените, казвайки, че те са тези, които обединяват нишките на живота. Той изпрати един от най-силните си призиви досега за край на насилието срещу тях.

"И тъй като майките даряват живот и жените крепят света, нека всички ние да положим повече усилия за насърчаване на майките и за защита на жените", каза Франциск. "Колко много насилие е насочено срещу жените! Достатъчно! Да нараниш жена е да обидиш Бог".

Осемдесет и пет годишният Франциск отслужи литургия в базиликата "Свети Петър" в деня, на който Римокатолическата църква тържествено почита както Света Богородица, така и ежегодния Световен ден на мира.

Франциск изглежда беше в добро здраве след останал без обяснение инцидент в новогодишната нощ, когато той присъства на службата, но в последния момент се оказа, че няма да я води, както се очакваше.

В началото на литургията днес той премина по цялата дължина на централната пътека в базиликата, за разлика от снощи, когато Светият отец се появи от страничен вход близо до олтара и наблюдаваше церемонията отстрани.

Франциск страда от ишиас, който му причинява болка в краката и понякога не му позволява да прекарва дълго време прав.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!