Папа Франциск демонстрира чувство за хумор и добро състояние на духа по време на първия ден от визитата си в Словакия. Това е първата задгранична обиколка на папата, след като през юли той се подложи на чревна операция.

Папата посети президентския дворец, а после и катедралата "Свети Мартин" в Братислава.

Снимка: БГНЕС / EPA

В отговор на въпрос на италиански журналист как се чувства, папата се пошегува: "Все още съм жив", а после влезе в катедралния храм за среща със словашки свещеници и монахини. Там последва низ от шеги, които показаха, че папата е в добро състояние на духа.

Пред присъстващите в храма папата изнесе добронамерено шеговит урок за това каква трябва да е добрата проповед. Той каза, че тя трябва да продължи 10 или най-много 15 минути и да трогва сърцата на хората, предаде ТАСС.

Снимка: БГНЕС / EPA

"Нужно е да се мисли за вярващите. Не трябва в продължение на 40 минути да се говори за непонятни за хората неща. Хубавата проповед трябва да продължава не повече от 10 минути. Тя може да е максимум 15 минути, но само ако е много интересна", препоръча Франциск, цитиран от АФП и БТА.

Снимка: БГНЕС / EPA

Преди срещата с духовниците в храма "Свети Мартин" папата имаше и среща с президентката на Словакия Зузана Чапутова и други политически лидери в президентския дворец. На Чапутова той каза, че пандемията е най-голямото изпитание в съвременната история, но тя трябва да бъде и поука за бъдещето.

Пред лидерите папата освен това призова и за братство, което да преминава отвъд границите в една Европа, която трябва да съживи икономиката си, отслабена от пандемията.

Снимка: БГНЕС / EPA

По-късно днес папата ще посети и мемориала, издигнат за жертвите на Холокоста. Той се намира на мястото, на което едно време се е издигала синагога, унищожена от комунистическия режим в страната през 60-те години на миналия век.