Коронавирусът е отнел живота на повече от 320 хиляди души в целия свят.
 
Това сочат последните официални данни за развитието на болестта. Над 4 милиона и 926 000 случая на зараза са регистрирани официално в 196 държави от началото на пандемията.

Повече от 1 900 000 са оздравелите.

Съединените щати остават страната с най-много смъртни случаи - повече от 90 000. Следват ги Великобритания, Италия, Франция и Испания.

На фона на тези данни здравното министерство на Съединените щати обвини Световната здравна организация, че е позволила взривът на коронавируса да се развие извън контрол, което е струвало живота на много хора. Според министъра Алекс Азар световната организация не е успяла да осигури нужната информация за заболяването. А президентът Тръмп директно нарече организацията "марионетка на Китай". И заплаши да замрази за постоянно американското ѝ финансиране. 

"Мисля, че те свършиха много жалка работа през последния период от време. Съединените щати им плащат 450 милиона долара годишно, а Китай им плаща 38 милиона годишно. Но те са марионетка на Китай", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп. 

И докато Щатите водят мрачната класация по най-много смъртни случаи от коронавирус, Великобритания отчете най-ниското повишение в дневната смъртност от COVID-19 от началото на въведената там карантина. Напредък има и в тестването.

Здравният министър Мат Ханкок съобщи, че всеки над 5 години със симптоми вече може да бъде тестван за коронавирус. Министърът уточни обаче, че приоритет на тестването остават здравните работници и служителите и обитателите на старческите домове, като целта е да се предпазят най-уязвимите хора в обществото.

В Европа вече се усеща ефектът от новото разхлабване на мерките. Първият самолет от Германия кацна в Атина след вдигането на двумесечната забрана за полети. Пътниците носеха маски и трябваше да попълнят здравен формуляр, след което бяха отведени в кабинка на летището и изследвани за новия коронавирус.