Служебният министър на отбраната Георги Панайотов е дипломат от кариерата с опит в Афганистан - години наред е заместник-ръководител на мисията ни в Кабул.

„Първоначално войната в Афганистан беше отговор на терористичните атаки от 11 септември, но след това мисията се концентрира върху населението на Афганистан, тоест подобряване на живота на афганистанците“, каза Панайотов в студиото на bTV Новините, посветено на годишнината от атентатите.

„Искам да подчертая, че международната общност влезе в Афганистан не защото така са решили САЩ и след това е станало мисия на НАТО. Всичко това се случи след резолюция на Съвета за сигурност на ООН през декември 2001 г., с което оторизира мисията на международната общност в Афганистан даже първоначално тази мисия беше ръководена от Великобритания, а не от САЩ“, отбеляза Панайотов.

„Убеден съм, че изтеглянето от Афганистан можеше да бъде организирано по-добре, но който не прави нищо той не греши“, каза служебният военен министър и изрази своите опасения за ситуацията с жените там, след като властта беше поета от талибаните.

„Българските въоръжени сили спечелиха невероятен опит от мисиите в Афганистан“, заяви Панайотов.