Първото пълно лунно затъмнение за 2022 г. обагри Луната в червено рано тази сутрин. То започна в 4:32 ч. българско време. 

Лунно затъмнение е астрономическо явление, при което Луната напълно или частично от сянката на Земята. То настъпва, когато Луната навлезе в сянката на Земята, тоест Слънцето, Земята и Луната трябва да лежат на една права линия. Това се случва при пълнолуние.

"Лунните затъмнения са впечатляващи за любителите астрономи, макар да не са така редки и необичайни като слънчевите затъмнения. Майското затъмнение тази година ще се наблюдава частично от нашата страна", каза за БТА Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

„Пълното лунно затъмнение ще се наблюдава от Западна Европа и от Централна и Западна Африка, като оттам то ще бъде видимо рано сутринта на 16 май преди залеза на Луната. От Северна Америка затъмнението ще бъде видимо в първите часове на нощта след изгрева на Луната. Най-удобно явлението ще може да се проследи от Атлантика, Южна Америка, югоизточните части на Тихия океан и Антарктика. От България ще наблюдаваме само началните частични фази на явлението”, обясни още той.

„Началото на затъмнението от полусянката на Земята започна в 04:32:06 ч. българско време, но тогава все още не се забелязва съществена промяна в обичайният вид на пълния лунен диск. Просто яркостта в неговия ляв горен край ще започне леко да спада”, разказа физикът.

Продължителността на затъмнението от полусянката на Земята ще бъде 5 часа, 18 минути и 46 секунди.

Продължителността на затъмнението от сянката на Земята ще е 3 часа, 27 минути и 16 секунди.

Само пълната му фаза ще бъде 1 час, 24 минути и 53 секунди. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!