Докладчикът на Европейския парламент за Босна и Херцеговина Дорис Пак оцени, че в тази страна цари "пълно безредие и хаос" и трите етнически групи не могат да се разберат по нито един въпрос, предаде Танюг, цитирана от БТА. Пак припомни, че босненските сърби, хървати и мюсюлмани още не са взели решение за изпълнението на присъдата на Европейския съд за правата на човека по случая "Сейдич-Финци", според която положението в конституцията, че в председателството и парламента могат да се избират само представители на тези 3 народа, е нарушение на правата на останалите етнически групи в страната.

Тя предупреди, че ако не бъде премахната "националната дискриминация" в изборното законодателство на Босна и Херцеговина, следващите избори в страната няма да бъдат приети за легитимни.

Дорис Пак каза на заседание на комисията по външните работи на Европейския парламент, че в Босна и Херцеговина нищо не се е променило и затова ще внесе в парламента същата проекторезолюция, която е внесла през май тази година.

"По време на мирните преговори в Дейтън международната общност наложи на Босна и Херцеговина една конституция, която вече не е от полза за функционирането на държавата и трябва да се промени. ЕС настоява за това, но очевидно босненските политици не са в състояние да направят тази крачка", каза Пак.

Тя посочи още, че в страната не се изпълняват съдебни решения, корупцията е проникнала във всички области на живота, "не се знае колко министри има, но се знае че си подлагат крак един на друг", водещите политици не желаят реформи.

Пак подкрепи намерението на Европейската комисия да блокира достъпа на Босна и Херцеговина до предприсъединителните фондове на ЕС, защото "не бива да се допуска парите да отидат в джобовете на политиците, вместо да се похарчат за проекти".

Лидерите на основните партии в Босна и Херцеговина от месеци се опитват с посредничеството на ЕС да постигнат компромис по важни въпроси и преди всичко по прилагането на присъдата по случая "Сейдич-Финци", но засега не са постигнали успех.

Евреинът Якоб Финци и ромът Дерво Сейдич протестират срещу това, че според конституцията на Босна и Херцеговина само етнически бошняци, сърби и хървати може да бъдат избирани за членове на председателството на страната и на парламента. ЕС постоянно настоява федерацията да направи поправки в конституцията си, така че да гарантира правата на всички малцинства в страната.