Пакистански демонстранти изгориха англикански храм на Свети Павел, за да изразят възмущението си от филма „Невинността на мюсюлманите", който осмива пророка Мохамед. Инцидентът е станал в град Мардан в северозападната част на страната, съобщава агенция KAI.

Протестиращите са нахлули в храма след приключване на петъчната молитва. Първо е запален олтарът, а после демонстрантите разкъсали Библията и подпалили сградата. Храмът е бил построен в началото на XX век и досега не е бил нападан.

Демонстрантите са нахлули също и в библиотеката, училището и информационния център на храма и в дома на двама свещеници и са извършили погроми. Броят на пострадалите не се съобщава.

Представителят на Британската християнска асоциация в Пакистан Уилсън Чоудри е заявил, че в настоящата обстановка нито един християнин не може да се чувства сигурен в Пакистан.

Англиканите в град Мардан са поискали от властите да бъде обезпечена сигурността им и в отговор край храма е била поставена охрана.

Протестите срещу скандалната лента не стихнаха и днес. Няколкостотин демонстранти се събраха в Истанбул, за да протестират срещу "Невинността на мюсюлманите" и карикатурите на пророка Мохамед, публикуани във френския сатиричен седмичник.

Демонстрантите изгориха американски и израелски знамена под възгласите "Аллах е велик!", "Смърт на Америка!" и "Смърт на Франция!".

Гръцката полиция пък използва сълзотворен газ срещу мюсюлмани емигранти, събрали се в центъра на Атина.