Хутите обявиха условията, при които биха разговаряли за отвлечения кораб "Галакси лийдър". В социалната мрежа "X" Мохамед Али ал Хути написа, че Америка и Израел ще могат да говорят за израелския кораб, ако  „спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, лекарства и храна“.

Късно снощи хутите публикуваха кадри от отвличането на кораба "Галакси лийдър".

На борда му с 25-членен екипаж има двама българи - капитанът Любомир Чанев и първият помощник-капитан Данаил Веселинов.

Последната информация е, че корабът се намира в йеменското пристанище Хoдейда.

Според бившия командир на Военноморските сили хутите ще поставят политически условия за освобождаването на моряците.

„За нас е важен екипажът, а не собствеността на кораба. Трябва да се борим за освобождаването на хората. Не вярвам капитанът да тръгне и да остави екипажа си на кораба. Ще има разговори за целия екипаж“, обясни вицеадмирал о. з. Пламен Манушев, бивш командир на Военноморските сили.

"По отношение на кораба, който е отвлечен и за който има информация, че има двама българи – на този етап мога да кажа, че буквално от първия час следим информацията. Ние сме в постоянна връзка с нашите представителства в региона, в постоянна връзка с международните ни партньори и службите", каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

„На този етап, което бих могла да кажа, е по-малко говорене и проактивност, така че във всеки един момент, в който се отдаде възможност да направим така, че да се погрижим за сънародниците си“, добави тя.