Главният прокурор на Венецуела Луиса Ортега отказа да приеме решението на Учредителното събрание за отстраняването ѝ от поста.

„Аз не признавам това решение (...), защото то е в разрез с Конституцията и закона”, заяви Ортега. По думите ѝ срещу Конституцията на страната е извършен „държавен преврат” от правителството на президента Николас Мадуро.

Вчера новото Учредително събрание във Венецуела, което подкрепя социалистическия режим на Мадуро, отстрани с единодушие Луиса Ортега, виден критик на режима.

Критици определиха този ход като крещящо посегателство върху демокрацията.

Същевременно Върховният съд, по чието искане бе отстранена Ортега, ѝ повдигна обвинения в извършване на груби нарушения при изпълнението на служебните ѝ задължения.

Новият главен прокурор Тарек Сааб е представител на режима, когото опозицията обвинява, че като омбудсман си е затварял очите за злоупотребите на властта.

Южноамериканският търговски блок „Меркосур” пък преустанови за неопределен период членството на Венецуела, засилвайки натиска върху Мадуро да разпусне Учредително събрание и да възстанови демокрацията, предаде Ройтерс.

Външните министри на Аржентина, Парагвай, Уругвай и Бразилия обявиха решението в Сао Пауло, като призоваха Мадуро да освободи затворниците и незабавно да започне политически преход.

В комюнике на „Меркосур”, цитирано от Франс прес, се отбелязва, че четиримата първи дипломати са замразили политическото членство на Венецуела заради „разрушаване” на демократичния ред.

Още от декември миналата година достъпът на страната до общия южноамерикански пазар е блокиран по търговски причини. Задействането на т. нар. „демократична клауза” обаче цели да постигне по-голямо политическо отражение, отбелязва АФП.

Тази клауза, станала известна като „протокол Ушуая”, е прилага само веднъж досега – през 2012 г. – за санкциониране на Парагвай след свалянето на президента Фернандо Луго.

На практика това не е изключване от блока, но последиците от мярката са доста по-големи в сравнение с други санкции, налагани преди това, посочва Франс прес.

„Суспендирането ще да бъде прекратено само когато останалите членове на групата преценят, че демократичният ред е изцяло възстановен”, се посочва в комюникето.

„Венецуела никога няма да бъде изключена от Меркосур. Никога. Нашата душа, нашето сърце, нашият живот са Меркосур”, категоричен пък беше Мадуро пред аржентинско радио.

Използвани са материали на БТА