Отровата, използвана от неизвестния изнудвач, който зарази детски храни в Германия и поиска 10 млн. евро до събота, за да спре да го прави, е етиленгликол.

Това е вид алкохол, който е много токсичен. Представлява прозрачна течност с леко сладникав вкус, мазна на пипане, без мирис.

Етиленгликолът е основна съставка за производството при някои индустриални химични препарати, като антифриз например, както и при за производството на някои видове пластмаса и целофан.

Етиленглоколът е токсичен, ако се приема вътрешно. 30 мл са опасни за здравето на възрастен човек и могат да доведат до тежко отравяне, а 100 мл са много проблематични. При децата количествата са по-малки. На отравянето с етиленгликол може да се противодейства с медикаменти”, посочи на специална пресконференция Петра Мок от германското министерство за защита на потребителите.

По думите ѝ отровното вещество е засечено в пет бурканчета с детски храни.

„Засегнати са компании от цялата страна. За момента продукти с отровата са намерени само в Фридрихсхафен, но не можем да изключим и Австрия и Южна Германия. Всъщност заплахата на отровителя е за хранителни продукти в цяла Германия и дори в цяла Европа”, добави зам.-шефът на полицията в Констанц Уве Щурмер.  

Той подчерта, че за момента отровни продукти са открити само в бебешки храни, но не може да се смята, че само те са обект на атаката – става дума за общо за хранителни продукти.

Издирваният заподозрян
Снимка: EPA

„Изнудвачът не е казал кои продукти, в кой регион или в кой магазин ще бъдат отровени. Той дори е посочил, че ще атакува национални или дори международни клонове на германските производители на храни или магазини”, каза още на пресконференцията прокурорът на Равенсбург Александър Богер.

„Приемаме тази заплаха много сериозно”, подчерта той.

Вижте още във видеото: