Климатичните промени са довели до необичайно високи температури в Гренландия на 28 юли, което отново е причинило топене на ледници. Според учени разтопеното количество вода е достатъчно, за да покрие американския щат Флорида, предаде „Ройтерс“.  

Снимка: Ройтерс

Това е третата по големина загуба на лед в Гренландия само за ден от 1950 г. насам. Другите два рекорда, също в рамките на последното десетилетие, са през 2012 г. и 2019 г.

Температурите са достигнали до "тревожните" 23,2 градуса в източната част на острова.

Подобни събития могат да доведат до по-нататъшното затопляне и топене на ледници в Гренландия, смята Марко Тедеско, климатолог от Колумбийския университет.

"Когато снегът се топи, той разкрива по-тъмен лед или земя под него, които поглъщат повече слънчева светлина, вместо да я отразяват обратно от атмосферата", добавя той.

Снимка: Ройтерс

В сряда са се разтопили около 22 гигатона лед, като 12 от тях се вливали в океана, а 10 са били „погълнати“ от снежната покривка на острова.

Учените са изчислили, че топенето на ледената покривка на Гренландия, втората по големина на Земята след Антарктида, е причинило около 25 % от покачването на нивото на Световния океан, наблюдавано през последните десетилетия.