Бившият румънски президент Траян Бъсеску е разследван по обвинение в пране на пари, съобщи официално румънската главна прокуратура, цитирана от агенция Медиафакс.

Вчера Бъсеску беше вчера в прокуратурата, за да даде показания по предявените му обвинения.

Разследването е във връзка с последователно сключване на няколко договора за покупко-продажба на недвижими имоти в периода октомври 2000 г. – май 2005 г.

Делото е било отворено отново след два сигнала – от Националната служба за превенция и борба с прането на пари и от Групата за политически разследвания.

Случаят беше закрит през 2012 г., когато прокурорите разпоредиха да не започва наказателно преследване. През май 2015 г. това решение бе отхвърлено от трибунала на Букурещ, а през юли 2015 г. започна ново производство по случая.

Според обвинението през август 2000 г. Траян Бъсеску, тогава кмет на Букурещ, е купил имот в престижния столичен район Бъняса за сумата от 1,4 млрд. стари румънски леи (близо 70 хил. долара по онова време), като произходът на средствата е недоказан.

При същия нотариус, на същата дата, бизнесменът Костел Кашуняну е закупил съседен терен със сходен размер, но на цена три пъти по-висока от заплатената от Бъсеску, тоест пазарна цена.

През октомври 2002 г. Бъсеску продал имота на роднина на Кашуняну за 12 млрд. стари румънски леи (около 300 хил. долара), а част от тази сума била прехвърлена през юни 2003 г. в сметка на едната от дъщерите му – Йоана, която я използвала частично за закупуване на имот на стойност близо 90 хил. долара.

През октомври 2002 г. Траян Бъсеску и съпругата му купили недвижим имот на шосето Букурещ-Плоещ за 280 хил. долара, платени в брой, чийто произход е недоказан.

Няколко дни по-късно този имот бил дарен на Йоана Бъсеску.

БТА