Военен кораб на Нидерландия в района на Керченския пролив е бил напът да наруши териториалните води на Русия и затова във въздуха са били вдигнати изтрребители, за да го отклонят. Това съобщават от министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и „Ройтерс“. 

До изявлението се стигна, след като от военното министерство на Нидерландия по-рано съобщиха, че  руски изтребители са „заплашвали в продължение на няколко часа“ фрегатата на нидерландския военен флот "Евертсен" в Черно море миналия четвъртък, докато корабът се движел на югоизток от Крим. 

Министърът на отбраната на Нидерландия Анк Бийлвелд определи поведението на руските военни като „безотговорно“. Според властите в Амстердам изтребителите са „летели опасно ниско и близо" до кораба и „са били оборудвани с бомби и така наречените ракети "въздух-земя", които са предназначени да атакуват цели от въздуха. Нарушени са били и комуникационните системи на нидерландския кораб. 

Нидерландското министерство на отбраната обвини Русия в нарушаване на правото на „свободно използване на открито море“.

Само преди два дни бомбардировач пусна предупредително 4 бомби пред британски миноносец, плаващ, според Москва, в руски териториални води край Крим.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!