Отново се повишава дипломатическото напрежение между Анкара и Атина, а причината е решението на гръцкото правителство да не приема мигрантите от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, Сомалия и Сирия, които влизат на нейна територия от Турция.

В понеделник гръцкият министър на миграцията Нотис Митаракис съобщи, че хора от гореизброените страни вече няма да имат право да искат убежище в южната ни съседка, тъй като според Атина Турция е сигурна държава и там мигрантите могат да молят за убежище, предаде ДПА.

По неговите думи това е важна стъпка в борбата срещу нелегалната миграция и срещу престъпните дейности на трафикантите на хора.  Новата политика се прокарва на базата на споразумението между Турция и ЕС за мигрантите от 2016 г., на базата на което Анкара опитва да се бори с нелегалната миграция към ЕС, а Гърция има право да връща нелегални мигранти, достигнали егейските острови от Анадола. В замяна на това за всеки мигрант, върнат на Анкара, ЕС може да приема по официален ред мигранти от лагери в Турция.

Гръцкото решение предизвика гореща реакция в Турция. Във вторник говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Турция Йомер Челик заяви, че "Европейските демокрации потъват в Средиземно море".

Челик засегна и въпроса с високотехнологичните звукови бомби, разположени от Гърция, за да отблъскват мигрантите на границата, като по неговите думи те са по-шумни от прелитащ наблизо самолет и медицински доклади сочат, че хората, които са били в досег с тях, понасят здравни последици.

"Защо прави това Гърция? За да не приближава никой мигрант нейната граница. Те говорят за защита на границите на Европа, за да легитимират това. И говорят за европейски ценности ", заяви Челик, цитиран от „Анадолската агенция“.

Този петък и министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу е изразил недоволство от решението на Гърция да обяви Турция за сигурна страна по отношение на мигрантите от редица страни от Азия и Африка, съобщи гръцката телевизия „Скай“.

В интервю за турски информационен портал Чавушоглу е заявил: "От една страна държиш терористите (пилотите на хеликоптера, които избягаха в Гърция след опита за преврат в Турция през 2016 г. - б.ред.) и не ги даваш на Турция, а от друга изпращаш бежанците и казваш, че Турция е сигурна страна. Какво е това противоречие? Нека да сме искрени. Естествено, че няма да се вържем на това".

"Всички знаят, че по въпросите на Егейско море (с Гърция) имаме спорове. В Източното Средиземноморие има един максималистичен подход на Гърция. Това, че гръцкият премиер се гордее, че превърнаха въпроса в европейско-турски, според мен не е сила, а слабост", е казал още Чавушоглу.

Използвани са материали от БТА и Анадолската агенция