Година след избухването на пандемията от COVID-19 в Европа, италианската област Ломбардия отново е епицентър на заразата.

От началото на 2020 г. в региона има над 20 000 нови случая, включително и на опасните британски, бразилски и южноафрикански варианти, които съставляват 39% от всички нови случаи.

В края на февруари губернаторът на Ломбардия Атилио Фонтана поиска от националното правителство повече ваксини, които да помогнат за спиране на новата вълна, която подлага здравната система на областта под изпитание.

Лимитът е достигнат

През последните дни препълнената болница в Киари напомни на лекари и пациенти за  зловещите събития отпреди годинa.

„Ние сме на прага на лимита си“, казва пред "Ла Стампа" Мауро Борели, генерален мениджър на общественото здравеопазване в региона.

По думите му капацитетът на лечебното заведение е 110 легла, а след като те се запълнят, отново ще се наложи затваряне на отделения.  

Към края на февруари броят на пациентите, хоспитализирани в болницата в Киари, се приближава до 100, като състоянието на около една трета от тях е сериозно.

„Средната възраст на нашите пациенти е над 50 години и повече от половината от тях са заразени с британския вариант на COVID-19“, добавя Борели.

Според специалиста за една година броят на пациентите с COVID-19 в местните болници никога не е спадал под 40, а COVID отделенията никога не са затваряли. „Това не е трета вълна, а първа, която никога не е приключвала”, категоричен е той.

Зловещи прилики с картината отпреди година

Някои медици започват да забелязват зловещи прилики с избухването на пандемията отпреди година, когато градовете в областта бяха епицентър на първата вълна от смъртни случаи, обзела Европа.

"На 23 февруари 2020 г. чакахме постановлението, което затвори училищата за една нощ. Днес, точно една година по-късно, чакаме Ломбардия да реши дали отново да затвори училищата", казва Валентина Берго, член на Съвета по образование в община Ровато.

Според него за една година нищо не се е променило, а урокът не научен.

„Светлината в края на тунела е ваксината, когато и да пристигне тя", добавя той.

От 1 март област Ломбардия отново е „оранжева зона”, което забранява на жителите в региона да пътуват от една община в друга.