Полицията в Брюксел задържа 71 души при безредици, избухнали в центъра на града снощи, съобщава в. „Соар“.

Размириците избухнаха, след като група хора се отделиха от протест срещу робството на мигранти в Либия, започнаха да рушат магазини и атакуваха силите на реда, предаде АФП, като се позова на полицията.

Телевизия Ер Те Бе Еф посочи, че става въпрос за младежи на възраст между 15 и 18 години.

Безредиците избухнаха близо до площад „Луиз“, недалече от центъра на белгийската столица, в квартал, който се посещава от много хора в събота следобед, съобщи говорител на брюкселската полиция.

Около 30 младежи се отделиха от демонстрацията срещу робството в Либия, сложиха си качулки, след което нападнаха най-малко два магазина. Полицейска кола също стана обект на атака, уточни полицейският говорител.

На мястото на безредиците бяха изпратени подсилени полицейски части, които въдвориха ред. Според агенция Белга силите на реда са имали на разположение водно оръдие и хеликоптер.

Няма данни за пострадали.

Миналата събота противници на нелегалното робовладелчество в Либия организираха неразрешен митинг в Париж на „Шанз-Елизе“. Демонстрацията приключи със сблъсъци между протестиращите и полицията, която използва сълзотворен газ, припомня ТАСС.

За Брюксел пък това е третият случай на прояви на насилие в последните седмици.