От днес отпадат всички ограничения, въведени заради коронавируса в Англия. Отмяната на мерките е въпреки повишаването на случаите с „Делта“ варианта.

Социалната дистанция и носенето на маски вече не са задължителни, но остават препоръчителни на закрити места, както и в обществения транспорт.

Няма да има ограничения в броя на хората на концертите, театрите, сватбите и на спортните събития. Отварят и нощните заведения, но ще изискват ваксинационен паспорт на посетителите.

Напълно ваксинираните британци, пребивавали в страни със среден риск от зараза с коронавируса, няма да бъдат поставяни под карантина след завръщането си.

Преди отпътуване за Англия българските граждани е необходимо да попълнят формуляр за локализация на пътници 48 часа преди пътуването и да направят тест за COVID-19 до 3 дни преди заминаването.

След пристигането в Англия те трябва да си направят тест на първия или на втория ден. Само ако тестът е положителен те ще бъдат поставени под карантина.

Междувременни България въведе ограничения за пристигащите чужденци от Великобритания и компанията Jet2, която планираше по два чартъра седмично след 23 юли до Бургас, анулира полетите си за този месец. Същото стори и TUI, която летеше четири пъти седмично до Варна.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън, който е под карантина заради контакт с положителния на COVID-19 здравен министър Саджид Джавид, прикани всички да бъдат изключително внимателни и да спазват правилата, за да пазят собственото си и здравето на околните.