Десетки полети от и към летище „Схипхол“ в нидерландската столица Амстердам бяха отменени днес заради снеговалеж, който се очаква този следобед в страната, предаде Ройтерс.

Уебстраницата на летището вече съобщи за отмяната на почти 150 полета. Нидерландската авиокомпания KLM, основен ползвател на летището, коментира, че е отменила 65 европейски полета, предвидени да бъдат изпълнени днес следобед и вечерта.

За цялата страна е в сила жълт код. Машините са подготвени за разчистване – както за снега от пистите, така и от зоните за паркиране на самолетите. Отправени са предупреждения към участниците в движението – да бъдат внимателни с шофирането. Очаква се и пътищата да бъдат заледени.

Вчера обилен сняг блокира трафикът в Германия. 

Кадри от Бавария
Снимка: Ройтерс

А момиче издъхна в Полша по път за училище след минусови температури.

Кадри от Бавария
Снимка: Ройтерс

Движението в почти цяла Европа беше блокирано в събота, след като обилен сняг покри градове след седмица на смъртоносни бури. Снегът спря полетите в Мюнхен, Дъблин и в части от Австрия, Швейцария и Чехия. В Австрия и Швейцария снегът накара властите да алармират за потенциални лавини.

Кадри от Мюнхен
Снимка: Ройтерс

Летище „Глазгоу“ спря всички полети в събота сутринта поради „по-силен от прогнозирания сняг“, но няколко часа по-късно самолетите отново бяха в движение. Спортни събития в Обединеното кралство бяха отменени, сред тях бяха 11 шотландски футболни мача.

Кадри от Мюнхен
Снимка: Ройтерс

През изминалата седмица 10 души загинаха в снежни бури, които разтърсиха Украйна, оставяйки в капан в хиляди закъсали превозни средства. Четирима души са загинали в Молдова в резултат на снежни бури. Две от телата са извадени от коли, затрупани в снежни преспи.

Зимата дори пристигна по високите части на Хаваите. Неактивният вулкан Мауна Кеа, който се намира на над 4200 метра, получи около 12 сантиметра снежна покрива.