Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев не се яви днес пред Висшия съд на Белград. Изслушването му по делото за екстрадиция беше отложено в последните минути, съобщи специалният пратеник на bTV Канна Рачева.

Българските власти искат връщането на ексбанкера, заради повдигнатото му обвинение за източването на 206 милиона лева от трезора на КТБ.

Заседанието беше насрочено за 11:30 ч. местно време, а банкерът беше очакван от доста български и сръбски медии.

Едва към 15 ч. обаче стана ясно, че в кабинета на дежурния съдия е влязъл само адвокатът на банкера. Той е оставил документи за лошото здравословно състояние на Василев.

Заради секретността на делото в съда успя да влезе единствено журналистката от вестник „Ало” и Ройтерс – Даница Чуровия.

„Адвокатът Владимир Белянски е дошъл съвсем сам и е донесъл пакет от медицински документи, че Цветан Василев е болен и не може да се яви в съда. Но, понеже делото е секретно, не може да се оповести какво точно е заболяването. Съдията уточни само, че е поискано следващото заседание да е на 16 март. Датата е одобрена. Заради секретността не може да се каже и името на съдията”, разказа Чуровия.

В средата на април в Сърбия ще има избори и съответно нов министър на правосъдието. Негово ще е окончателното решение дали Василев да бъде върнат в България.

През лятото изтича срокът, в който обвинението му може да бъде внесено в съда. Иначе, дело няма да има.