Голям сегмент от китайската ракета „Long March-5B“ навлезе в земната атмосфера и се разпадна над Индийския океан между Индия и Шри Ланка в неделя, съобщи китайската космическа агенция, след трескави спекулации за това къде ще падне 18-тонният обект.

Уточнява се, че по-голямата част от сегмента се е разпаднала и е била унищожена по време на повторното навлизане в атмосферата.

Падането на отломките съвпада с прогнозите на някои експерти, че те биха се пръснали в океана, като се има предвид, че 70% от планетата е покрита с вода.

Но неконтролираното повторно навлизане в атмосферата на толкова голям обект породи опасения относно възможни щети и жертви, въпреки че има малка статистическа вероятност.

Американски и европейски космически власти бяха сред онези, които проследяваха орбитите му и се опитваха да определят кога и къде може да падне.

Миналата година отломки от друга ракета паднаха в Кот д'Ивоар, причинявайки структурни щети, но без наранявания или смърт.

В същото време, за втори път тази седмица американската компания "СпейсЕкс" изстреля ракета носител със спътници "Старлинк".