Дом-музей в Оренбург, където е живял Юрий Гагарин, заедно със съпругата си Валентина, отваря врати след реставрация на 9 март - в деня на 80-годишнината от рождението на първия човек в света, който лети в Космоса. Това обяви правителството на руската Оренбургска област.

Домът на улица "Чечерин" № 35 по-рано е принадлежал на семейството на Валентина Горячева (по мъж Гагарина), където бъдещата съпруга на космонавта е живяла с родителите си. В две стаи живеели петима членове на семейството.

Юрий Гагарин е роден на 9 март 1934 г. в село Клушино, близо до град Гжатск (днес в Гагарински район, Смоленска област). Полетът му се провежда на 12 април 1961 година с космическия кораб "Восток 1", който извършва пълна обиколка околоЗемята.

Оренбург. Снимка: Уикипедия

След космическия полет Гагарин придобива световна известност и получава множество медали и отличия, сред които Герой на Съветския съюз - най-високата награда в СССР. След полета с "Восток 1" Юрий Гагарин е част от резервния екипаж на "Союз 1", който се разбива при приземяване. Заместник-директор е на Центъра за подготовка на космонавти край Москва, който по-късно получава неговото име.

Гагарин умира при катастрофа с пилотиран от него самолет през 1968 година.