Двегодишно дете умира до мъртвия си баща, за когото се предполага, че е получил сърдечен удар. Малкият Бронсън е намерен сгушен в пижамата си до 60-годишния Кенет на 9 януари в дома им в английското крайморско градче Скегнес. Телата са открити от социален работник, който взел ключ от наемодател за достъп до жилището, след като неколкократно се е опитал да направи рутинната си визита, но не успявал да открие никого, съобщават британските медии.

На 2 януари той посетил дома на семействотом обаче не получил отговор и се свързал с полицията. На 4 януари отишъл отново на адреса и пак никой не му отворил. Мъжът повторно сигнализирал органите на реда.

Снимка: Личен архив на семейството

Бронсън е определен като уязвимо дете и всяка седмица е трябвало да бъде проверяван. Неговата майка се е видяла последно с него преди Коледа след скандал с баща му, с когото били разделени.

„Ако социалните служби си бяха свършили работата, Бронсън все още щеше да е жив. Но те не направиха нищо”, казва 43-годишната Сара, цитирана от британските медии.

“Не мога да повярвам. Не може да останат безнаказани. Трябва да можем да разчитаме на социалните работници, да пазят децата ни в безопасност“, коментира още тя.

Снимка: iStock

“Получих резултатите от аутопсията. Бронсън е починал, защото баща му не е бил жив. Според тях Кенет е издъхнал не по-рано от 29 декември. Това означава, че ако на 2 януари социалният работник е настоял да влезе, след като не е получи отговор, Бронсън все още щеше да е жив“, посочва Сара.

Сестрата на момченцето Мелани казва, че той е бил перфектно дете, което заслужава много повече, и че се изпълва с гняв, вместо да си спомня за хубавата му усмивка и добър характер.

Съсед е видял последно момченцето живо на 26 декември, когато посетил дома на семейството. След това получил съобщение от баща му: „Много благодаря за грижите ти, те означават всичко за мен и Бронсън“.

Същият ден социалният работник изпратил съобщение на Кенет, за да организира посещението на 2 януари.

На 9 януари той открива телата на детето и баща му и се свързва с полицията. На място са изпратени служители на реда и парамедици. Те установяват на място двойната смърт.

Кенет е бил безработен и е имал предшестващо сърдечно заболяване, заради което е получил и тежка жълтеница в месеците преди смъртта си.

Социалният работник не е отстранен от длъжността си, но доброволно е излязъл в отпуск.

Очакват се окончателни резултатите от съдебен лекар. Не се работи по допълнителни подозрения около трагичния случай.