Тялото на британския телевизионен водещ и защитник на здравословния начин на живот Майкъл Мозли е открито на гръцкия остров Сими в източната част на Егейско море, потвърдиха тази сутрин властите на острова, предаде Ройтерс.

Мозли изчезна преди няколко дни. По-рано полицията съобщи, че тялото на човек, за когото се предполага, че е Майкъл Мозли, е било открито в района на плажа "Агия Марина" на остров Сими, но предстои да бъде идентифицирано.

Гръцките власти съобщиха на 6 юни, че издирват Майкъл Мозли - добре познат от телевизията британски лекар, популяризирал периодичното гладуване (фастинг) с цел отслабване.

Гръцката полиция заяви, че от сряда е в ход широкомащабна издирвателно-спасителна операция при остров Сими в източната част на Егейско море и недалеч от Турция.

В издирването участваха полицията, пожарникари, гражданска защита и доброволци заедно с най-малко едно полицейско куче, дронове и хеликоптер, пише БТА.

67-годишният Мозли е познат в Обединеното кралство с диетата си „5:2“, която предвижда хората да ограничават приема си на калории през два дни от седмицата и да ядат здравословно през останалите пет, като правят упражнения редовно.

По-късно той представи диетата си „Fast 800“ за бързо отслабване, в която спазващите диета ограничават приема си до 800 калории на ден в рамките на най-малко две седмици.

Мозли е познат както заради честите си телевизионни участия, така и заради авторските си статии във вестник „Дейли Мейл“. Той също така е създател на редица филми за диетите и упражненията.

Майкъл Мозли е живял за период от шест седмици с тении в червата си за документалния филм на Би Би Си „Заразени! Да живееш с паразити“ (Infested! Living With Parasites).

Мозли и съпругата му Клеър Бейли Мозли, която също е доктор, писател и автор на здравословни статии, са родители на четири деца. Съпругата му е автор на рецепти за неговите книги, посветени на диетите.