Няколко епруветки с етикет „едра шарка“ бяха открити случайно от служител в лаборатория в Съединените щати, пише Си Ен Ен, позовавайки се на информация от американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Епруветките със замразени проби от едра шарка били открити на дъното на фризер в лабораторията при почистването му.

„Епруветките са открити съвсем случайно при почистване на фризер в лаборатория проучване и разработване на ваксини. Няма данни служителят да е бил в контакт с пробите. Лаборантът е носил маска и ръкавици през цялото време“, казват от Центъра.

Едрата шарка или вариола е обявена за изчезнала от Световната здравна организация през 1980 г. Преди задължителната ваксинация за вариола болестта, която лесно се предава от човек на човек, заразявала 15 милиона души годишно, убивайки около 30% от тях.

Последната позната епидемия от вариола в Съединените щати е през 1947 г.

През 2014 г. служители в Националния здравен институт на Щатите откриват шест епруветки с вариола в неизползван склад. Две от епруветките съдържали жив вирус. Тогава от Центъра за контрол и превенция на заболяванията казват, че няма данни нито един служител да е бил в контакт със съдържанието на епруветките.

От години в медицинската общност се води ожесточен дебат дали епруветки с проби на едра шарка трябва да се съхраняват. Повечето медици смятат, че всички познати проби трябва да бъдат унищожени.

Рутинните ваксинации за вариола в Щатите спират през 1972 г., но военните и някои учени все още се ваксинират.

Изчислено е, че смъртността на едрата шарка е около 20 до 40%. Много от оцелелите ослепяват частично или напълно. В периода на 20 век вариолата убива между 300 и 500 смъртни случая в световен мащаб.