Откриха останки от изчезналия самолет на авиокомпания „Иджипт Еър“ (EgyptAir), съобщи Би Би Си.

Вчера беше съобщено за намерени останки, но впоследствие информацията беше опровергана.

Днес обаче на 290 км от брега на египетския град Александрия са открити част от човешко тяло, куфари на пасажери и две седалки. Информацията е потвърдена от авиокомпанията и египетските военни.

Междувременно Европейската космическа агенция (ESA.int) съобщи, че сателитният радар „Сентинел-1А“ е засякъл вероятен разлив на гориво в източната част на Средиземно море – в района, над който изчезна самолетът.

Снимка: esa.int

Пътническият самолет „Еърбъс 320“ с 66 души на борда изчезна от радарите вчера в 3:39 ч. наше време. Това се случи над Средиземно море, между до о-в Карпатос и египетския бряг, когато машината се е намирала на 11 хил. м височина. Тя е изпълнявала полет от Париж, Франция, за Кайро, Египет. В самолета са пътували 56 пасажери – основно египетски и френски граждани, седем души екипаж и трима египетски агенти по сигурността.

Все още няма основна версия за падането на самолета.

„Проверяваме всички възможности, но нито една не е по-вероятна от останалите, защото нямаме абсолютно никаква индикация за причините“, коментира френският външен министър Жан-Марк Еро.

Според различни източници е възможно да става дума за терористичен атентат, техническа неизправност или пилотска грешка. Истината обаче ще излезе най-рано след разчитането на черните кутии.

От Европол обявиха, че сред пътниците няма хора от списъците със следени за тероризъм лица.

Авиокомпанията изрази съболезнованията си на семействата на жертвите.