Четвърта жертва от срутването на моста в Балтимор миналия месец е открита, след като спасителните екипи са открили тялото, заклещено в едно от изчезналите строителни превозни средства под водата, предаде Би Би Си. 

Шестима души загинаха при падането на моста „Франсис Скот Кей“ на 26 март, след като в него се удари голям контейнеровоз.

ФБР е започнало криминално разследване на инцидента, съобщиха източници на американския партньор на Би Би Си - CBS.

Разследващите ще проучат обстоятелствата, довели до инцидента. Разследването на ФБР е отделно от текущото разследване на Националния съвет по безопасност на транспорта (NTSB).

Дженифър Хоманди, ръководител на NTSB, заяви, че един от факторите, които се разследват, е дали замърсеното гориво е изиграло роля за загубата на мощност на кораба.

Какво знаем за жертвите досега?

8 строителни работници са се намирали на моста, когато той е бил ударен от контейнеровоза „Дали“.

Двама от тях са спасени още същия ден, а телата на други двама са извадени 2 дни по-късно. Третото тяло беше намерено по-рано този месец.

Четвъртата жертва е идентифицирана в понеделник, 15 април, от главния съдебен лекар, ден след като останките са открити.

Семейството не желае името да бъде оповестено според служители, ръководещи спасителната мисия.

„Докато скърбим за изгубените животи и продължаваме операцията по издирването, признаваме, че всеки изчезнал човек е нечий любим приятел или член на семейство“, заяви в понеделник вечерта полковник Роланд Бътлър-младши от щатската полиция на Мериленд.

В същият ден говорител на правосъдното министерство заяви, че допълнителна информация за разследването към този момент няма да бъде споделяна.

В спасителната мисия участват Инженерният корпус на Сухопътните сили на САЩ, военноморските сили, бреговата охрана и местните власти на Мериленд. Тя продължава, за да се открият и идентифицират последните 2 жертви и липсващите части от моста.

Междувременно кметът на Балтимор Брандън Скот обяви, че градът му предприема и „правни стъпки“ за справяне със срутването.

Той обяви, че 2 национални адвокатски кантори ще предприемат „действия за търсене на отговорност от нарушителите и за намаляване на непосредствените и дългосрочните вреди, причинени на жителите на град Балтимор“.

Според него целта е да се потърси отговорност от „всички субекти“, включително собственика, наемателя, управителя и оператора на кораба „Дали“, както и от потенциално отговорни трети страни.