Учени от Канада и САЩ са използвали изкуствен интелект, за да открият нов антибиотик, който може да убие смъртоносен вид супербактерия, съобщава Би Би Си.

Експерименталният антибиотик, наречен абауцин, се нуждае от допълнителни тестове, преди да бъде използван.

Изследователите казват, че ИИ може да бъде в помощ, за да се ускори значително откриването на нови лекарства.

Това е последният пример за това как инструментите на изкуствения интелект могат да бъдат революционна сила в науката и медицината.

Антибиотиците убиват бактериите. От десетилетия обаче липсват нови лекарства и бактериите все по-трудно могат да бъдат лекувани, тъй като развиват резистентност към съществуващите медикаменти.

Смята се, че повече от милион души годишно по света умират от инфекции, които са устойчиви на лечение с антибиотици.

Изследователите се фокусира върху един от най-проблемните видове бактерии - Acinetobacter baumannii, която може да причини пневмония. Световната здравна организация дори я определи като „критична“ заплаха .

Често е в състояние да отхвърли множество антибиотици и това е проблем в болниците и домовете за възрастни хора, където може да оцелее върху повърхности и медицинско оборудване.

За да намерят нов антибиотик, учените първо е трябвало да обучат ИИ. Те взимат хиляди лекарства, чиято точна химическа структура е известна, и ги тестват върху Acinetobacter baumannii, за да установят кое може да забави бактерията или да я убие.