Астрономи откриха най-голямата известна звездна черна дупка в галактиката ни, с маса 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето. Това показва проучване, цитирано от Си Ен Ен.

Така нареченият „спящ гигант“, наречен Gaia BH3, се намира на разстояние от близо 2000 светлинни години, което го прави втората най-близка до Земята известна черна дупка.

Най-близката черна дупка е Gaia BH1, която се намира на около 1500 светлинни години и има маса, която е почти 10 пъти по-голяма от тази на нашето Слънце.

Астрономите откриват „спящия гигант“, докато преглеждат кадрите, направени от космическия телескоп Gaia на Европейската космическа агенция, за предстоящо предоставяне на данни на научната общност.

Изследователите не са очаквали да открият нищо, но вниманието им е било привлечено от едно особено движение, причинено от гравитационното влияние на „спящия гигант“ върху близък негов звезден спътник.

Снимка: ESA

Много „спящи“ черни дупки нямат достатъчно близък спътник, който да погълнат и затова са много по-трудни за откриване. Те също така не генерират никаква светлина.

С телескоп могат да бъдат забелязани само тези черни дупки, които постепенно поглъщат звезди около тях. Този обмен на материя освобождава ярки рентгенови лъчи, които могат да бъдат забелязани с телескоп.

Колебливото „клатещо се“ движение на стара гигантска звезда в съзвездието Акуила разкрива, че тя е в орбитален танц със спяща черна дупка, и това е третата такава спяща черна дупка, забелязана от телескопа Gaia.

Изследователите използват гигантския телескоп в чилийската пустиня Атакама и други наземни обсерватории, за да потвърдят масата на новооткритата черна дупка, а изследването им предлага и нови улики за това как са се появили изобщо такива огромни черни дупки.

Резултатите от изследването са публикувани във вторник, 16 април, в списание Astronomy & Astrophysics.

„Никой не е очаквал да открие черна дупка с голяма маса, която се крие толкова наблизо и не е била открита досега“, казва в изявление водещият автор на изследването Паскуале Пануцо, астроном от Парижката обсерватория, част от Националния център за научни изследвания на Франция, и член на сътрудничеството по проекта Gaia.

„Това е откритие, което се случва веднъж в живота на изследователя“, казва той.

Тайните на древните звезди

Най-голямата черна дупка в нашата галактика е Стрелец А* - свръхмасивна черна дупка, разположена в центъра на Млечния път, чиято маса е около 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето. Тя обаче е свръхмасивна черна дупка, а не звездна черна дупка, каквато е Gaia BH3.

Процесът, при който се образуват свръхмасивните черни дупки, е слабо проучен, но една от теориите предполага, че това се случва при колапс на масивни космически облаци от газ и прах.

Свръхмасивна черна дупка
Снимка: NASA

Звездните черни дупки се образуват, когато масивни звезди умират. Така че Gaia BH3 е най-масивната черна дупка в нашата галактика, която се е образувала в резултат на смъртта на масивна звезда.

Звездните черни дупки, наблюдавани в галактиката Млечен път, са средно около 10 пъти по-масивни от Слънцето.

Млечният път
Снимка: iStock

До откриването на Gaia BH3 най-голямата известна звездна черна дупка в нашата галактика беше Cygnus X-1, чиято маса е 21 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Въпреки че Gaia BH3 е изключителна находка в нашата галактика по стандартите на астрономите, тя е сходна по маса с обектите, открити в много отдалечени галактики.