Учени от Държавния университет в Охайо са открили уникална черна дупка, която е счупила два астрономически рекорда едновременно, пише Би Би Си.

Тя се намира най-близо до нашата Слънчева система - разстоянието до черната дупка е почти три пъти по-малко, отколкото до предишния "рекордьор".

Второ - от всички открити досега подобни обекти този е най-малкият. Толкова, че не се вписва в съществуващата класификация - за него трябва да се измисли и нова категория.

Да се нарече една черна дупка "малка" е възможно само ако говорим за космическите стандарти: тя все пак е около три пъти по-тежка от Слънцето, т.е. почти милион пъти по-голяма от масата на нашата планета.

Снимка: iStock

"Близост" - когато става дума за разстояния между астрономически обекти - също е много относително понятие. Наблюдаваната черна дупка се намира в нашата галактика - Млечния път, в съзвездието Еднорог, но е отдалечена от Земята на около 1500 светлинни години.

Въпреки това, по космическите стандарти, черната дупка наистина е на „една ръка разстояние“.

За сравнение, свръхмасивната черна дупка Стрелец А*, намираща се в центъра на Млечния път, е около 18 пъти по-далеч от Земята.

А на уникална снимка, публикувана от учени преди две години, е заснет хоризонтът на събитията на черната дупка (Messier 87), където светлината пътува до Земята около 36 хиляди пъти по-дълго.

Авторите на откритието вече са успели да нарекат черната дупка джудже Еднорог - заради нейната уникалност и местоположение.

"Фактът, че такава черна дупка е открита в нашата галактика - е невероятна новина - каза пред Би Би Си Оливър Йенрих, който ръководи отдела за астрофизични изследвания в Европейската космическа агенция.

„Още повече че методът, чрез който е открита, може да помогне за намирането на други черни дупки със звездна маса, които все още не са открити с традиционните методи“, добави той.