Тленните останки на близо 100 души - най-вероятно босненски мюсюлмани и хървати, екзекутирани по време на един от най-ужасяващите епизоди от конфликта в Босна през 90-те години, бяха открити в масов гроб, предаде АФП, като се позовава на информация на Босненския институт за изчезналите лица.

В 137-те купчини кости са намерени 86 черепа, но е възможно броят на заровените да е даже по-голям. Тленните останки са били на дъното на затрупана с камъни пропаст.

Масовият гроб е бил открит близо до мястото, на което на 21 август 1992 г. са били екзекутирани от босненските сръбски сили над 200 цивилни мъже – босненски мюсюлмани и хървати, прогонени от северозападната част на страната. Повечето от тях преди това са били задържани в лагера Търнополе. Конвоят е бил от общо над 1200 души. Мъжете са били отделени и разстреляни край пропастта.

Това е един от най-зловещите епизоди от междуетническия конфликт в Босна (1992 г. – 1995 г.), отнел живота на общо 100 000 души. 11 босненски сърби са осъдени за престъпленията.

Тленните останки ще бъдат транспортирани утре в морга, където самоличността на жертвите ще бъде установена с ДНК-тестове, обясни Ченгич.

От друг масов гроб, открит миналата седмица близо до Власеница (Източва Босна), са ексхумирани тленните останки на десет души, вероятно босненски мюсюлмани, убити през 1992 г.