В испанският град Галдакао беше открит обществен хладилник, станал известен като „хладилник на солидарността”. Той е оставен на обществено място и всеки е свободен да остави ненужните си хранителни продукти, както и да вземе това, което му е необходимо. Идеята е опит да се намали изхвърлянето на хранителни продукти, предадоха световните медии.

Кметът на града Ибон Урибе е подкрепил идеята. По данни на местни източници Урибе е одобрил бюджет от 5500 долара, с които е бил закупен хладилника, да се плащат сметките за ток и поддръжката на съоръжението, както и да се проведе здравно проучване.

Хладилникът беше поставен за първи път през май. Не е разрешено да се оставя сурово месо, риба или яйца, за да се предотврати разпространението на зарази. Ако някой иска да остави домашно приготвена храна, трябва да ѝ сложи етикет с датата, на която е било приготвено ястието, за да се знае кога би се развалило. Очаква се всеки доброволец да се отнася отговорно към хладилника - да проверява дали всички продукти са в добро състояние и да изхвърля тези, които не са годни за консумация.

Основателят на проекта – Алваро Сайз коментира пред световни медии, че само до края на юни са „спасени” между 200 и 300 килограма храна. Успехът на идеята запалил последователи – втори „хладилник на солидарността” ще бъде открит в град Мурсия в Испания.

Според местни източници идеята е заимствана от подобен проект в Германия, където онлайн платформа помага на хората да се отърват от нежеланите си продукти или остатъци от храна.