На 90-годишна възраст почина Фидел Кастро. Кончината на емблематичния, но и противоречив лидер предизвика вълна от реакции в целия свят. 

Новината съобщи кубинския президент и брат на Фидел Кастро - Раул Кастро: „На 25 ноември в 10 часа и 29 минути, командирът и ръководител на Кубинската революция - Фидел Кастро почина”.

След Кубинската революция, Кастро създава комунистически строй, който успява да устои половин век под носа на Съединените щати, въпреки многократните опити да бъде убит от американските тайни служби.

През април, Фидел Кастро направи необичайна реч на редовния партиен конгрес, като намекна, че това може да му е последният форум: „Скоро ще отида при всички останали. Всички ще си отидем някой ден, но идеите на кубинския комунизъм ще пребъдат”.

Въпреки икономическите трудности, Куба на Кастро и до ден днешен е давана за пример с безплатното и достъпно образование и здравеопазване.

Новоизбраният американски президент Доналд Тръмп порица режима на Кастро и обяви, че ще направи всичко по силите си, за да помогне на кубинския народ. Очаква се кончината на Кастро да ускори процеса по сближаване със Съединените щати, както и отпадането на наложеното ембарго.

Редица световни лидери изпратиха съболезнователни телеграми.

В Куба е обявен 9 дневен траур, а погребението е насрочено за 4-ти декември.

Противоречиви реакции

Новината за кончината на Кастро предизвика противоречиви реакции по света. Пред посолствата на Куба в редица градове хората трупат цветя и свещи.

Снимка: EPA

В Мадрид обаче пред кубинската мисия избухнаха сблъсъци. В един и същи момент пред посолството се събраха привърженици и противници на Фидел Кастро. В испанската столица живее голяма кубинска общност, част от която са противници на режима, избягали да живеят в изгнание.

Новината за кончината на Кастро изкара на улични тържества и кубинските емигранти в прочутия квартал на Маями - Малката Хавана.